HİNDİSTAN VİZESİ

70 gün 10 bin km ve 15’den fazla şehir gezdiğim, Aamir Khan gibi bir adam ile yan yana gelme fırsatını bulduğum Hindistan’da , Hindistan vizesi ile ilgili gerekli bilgi ve notları belirteceğim. Hepimizin yazılardan bildiği üzere Hindistan vizesi kolay alınan bir vizedir, tabi ki de eksik evrak yoksa. Eksik evrak olmaması ve online başvuru formunu eksiksiz doldurmanız çok önemlidir.
Hadi Hindistan’a gidiyoruz.
Gerekli belge ve evraklar
  • Online vize başvuru formu (https://indianvisaonline.gov.in/visa/index.html ) linkten tıklayarak bakabilirsiniz. Bunu buraya bırakıp, daha sonra doldururken zorlandığınız yerler hakkında detaylı bilgi vereceğim.
  • 2 tane son 6 ay içinde çekilmiş ve 5×5 biyometrl fotoğraf (Genellikle çevre fotoğrafçılardan temin edersiniz ya da gitmeden hazır götürün. Fotoğrafçıdaki foto çektirme olayını bitirdikten sonra dijital olarak 1 tane mail atmasını rica edin. Unutmayın! Bu mail de ki dijital fotoyu online başvuru formunda kullanacaksınız.
  • Tabi ki pasaportun ilk 2 sayfasının ve kimliğin fotokopisi
  • Tam olarak nakit 42 dolar.6 ay yani genellikle alınan vize içindir. Ek olarak 1 yıllık başvurmak isteyenler için ücret 68 dolardır. Ben 50 götüreyim para üstü alırım demeyiniz. Eksiksiz istenen miktarı götürünüz. (42+1+1+1+1 güncelleme olabilme ihtimaline karşın yanınızda bulundurunuz)
  • Güncel, yani son 3 ayın banka hesap hareketleri ve imza sirküsü
  • Otel /Motel /Hostel rezervasyonları (detaylı bilgi önemli notlarda)
  • Gidiş-Dönüş uçak bileti rezervasyonu (Sadece Thy’nin ya da seyahat acentalarının rezervasyon yaptığını unutmayınız)
  • Başvuru formunu doldururken belirttiğiniz adres üzerinden bir adet elektrik,su,internet,doğal gaz faturalarından YALNIZCA bir tanesi ya da ikametgah belgesi(Amaç bakın burada yaşıyorum oraya kaçmayacağımı kanıtlamak)
  • Çalışan iseniz, SGK işe giriş bildirgeniz
  • İş sahibi iseniz çalıştığınız kurumun ticari evrakları
  • Hesabınızda minimum 5 bin tl göstermeniz yeterlidir.
  • En az 6 ay geçerli bir pasaport
Hindistan Vizesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İlk olarak belirtmem gereken dikkatli olmanızdır. Online formu doldururken ki hassas ve önemi her aşamada gösteriniz. Herhangi bir boşluk doldururken bir rakam ve harf hatası önünüze engel olabilir. Aceleniz yok ise endişelenmeyin.
Vize için çekilen biometrik fotoğrafı mutlaka ama mutlaka kendinize mail atıp, sanal ortamda kullanır hale getirin ya da taratın çünkü online başvurunun son aşamasında direk pc den fotoğrafı yüklemeniz gerekecektir.
Yanlış yaptığınız herhangi bir durum ve ya eksik bir belge için panik yapmayın sakince durumu anlatın. İnanın genel olarak zaten Hintliler çok yardımsever insanlardır.
Eksik evrak için gün içinde tamamlamanıza müsaade edeceklerdir. Fotoğraf en çok eksik evraktır. Binanın hemen karşısında ki şok marketin ara sokağında ki fotoğrafçıdan acil temin edebilirsiniz. Ek olarak fotoğrafın dijital hali isteyiniz. Acil durumlar için konsolosluk içinde ki pc yi kullanmanızı rica ederek müsaade alabilirsiniz.
Size iyilik yapan çalışanlara hediye manasında sakın bir şey alıp getirmeyin yanlış anlaşılıyor.
Yanınızda belirtilen kadar döviz yok ise aşağıdan Garanti bankasından ya da heen yolun karşısında ki döviz bürolarından temin edebilirsiniz.
Bunu hep söylerler ama doğru söylerler randevu saatini ne verirler ise versinler sabah 9 da orada olun sıraya girin zaten yavaş yavaş sıra sıra sizi alıp, asansöre yönlendiriyorlar.
Bu saatte girerim, şu saatte çıkarım gibi bir şey düşünmeyin, o günün iş planını buna göre yapın. Biraz Türk usulü 10 dakikaları 1 saate kadar çıkabiliyor.
Online Başvuru Nasıl Yapılıyor Bilmiyorum Arkadaşım ?
 
Başvurunuz İstanbul ve İstanbul çevresinde ki Trakya illeri, Adapazarı, Bursa ve İzmit’i kapsıyor ise İstanbul konsolosluğundan, Belirttiğimiz iller haricinde, Ankara Konsolosluğundan yapmanız gerekmektedir. Bu bağlamda, online başvuruda ki 2. Soruya Ankara ya da İstanbul nereden başvurduysanız orayı seçiniz.
Özellikle online başvuruya değinmek istiyorum. Kardeşim dikkatlice doldurun ama  anlamadığımız yerler var dediğinizi duyar gibiyim. Size karşı komşu Nazife teyzeye anlatır gibi anlatıyorum.Bireysel turistik vize başvuru için sayfa açılınca turuncu olan kutucuğu ’Regular Visa Application’’ u tıklıyorsunuz. Bu bağlamda dikkat etmeniz gereken ilk yer Bayram öncesi ve sonrası. Keza genel olarak insanlar çok fazla seyahat ettiği için, doluluk söz konusu olabiliyor. Yılbaşları ve özel bayramlar öncesinde de konsolosluk yarım gün çalışıp ya da bir gün önceden tatile girebiliyor. Başvuru formunu doldururken, tıpkı her başvuruda olduğu gibi yıldızlı yerler haricinde ki yerlere bir şey yazmak zorunda değilsiniz. Neyse konumuza dönelim. Buradan sonra yazacaklarımı direk bir kağıda aktarıp, çıktısını alıp baka baka Hindistan vizesi için online başvurunuzu yapabilirsiniz eminim yardımcı olacaktır.
  • Hangi ülkeden olduğunuzu seçiniz. Genelde ‘’Turkey’’
  • Turkey-İstanbul (bu belirttiğim 2. Boşluk başka şehirden başvuran arkadaşlarım, Turkey-Ankara’yı seçiniz.
  • Uyruğunuzu yazınız
  • Doğum tarihiniz
  • Zorunlu olmayan mail adresi kutucuğu, bence yazınız
  • Mail adresi tekrarı. Aynısını yazınız.
  • Rezervasyon, yaptığınız uçak bileti üzerinde yazan tarih (varış günü bir sonraki gün olabiliyor, yazarken bu tarih olayına dikkat ediniz.
  • ‘’Tourist Visa’’ seçeneğini seçiniz.
Şimdi üstte ‘’Data Saved Successfully’’ ile başlayan yazının devamında ki, geçici baçvuru kimliği yani ‘’Temporary Application ID’’ kısmında ki numarayı not alınız. Bu yazı, eksik bilgi ile yarım kalan online başvurunuz için bilgiyi bulduktan sonar kaldığınız yerden devamını sağlamanız içindir.
  • Soy isim yazınız (Pasaportta ki gibi )
  • İsim yazınız (Pasaportta ki gibi) Büyük harf yazınız.Ş,Ö,Ç,Ü,Ğ,İ inglizce de olmayan harflere dikkat ediniz. İngilizce de büyük İ ‘’I’’ şeklinde yazılır ama burada normal İ ye basınız.
  • ‘’Have you ever changed your name’’ sorusuna daha önce isim değiştirme durumunda bulunduysanız cevap veriniz.
  • Cinsiyetinizi seçiniz. Male-ERKEK, Female-Bayan ve Transeksüel seçeneğindenuygun olanı seçiniz.
  • Doğum tarihi
  • Şehir (Pasaport üzerinde ki doğduğun şehir)
  • Doğduğun ülke (Yine Pasaport üzerinde olan)
  • Buraya TC kimlik numaranı yazacaksınız
  • Dinizi seçiniz
  • Visible, bu soru genellikle kafa karıştıran ve çokça sorulan bir sorudur. Vücudunuzda, büyük dövme, estetik ya da diğer fark edilebilen göze çarpabilen dikkat çekici şeyler var ise belirtiniz. Eğer bunlardan birine sahip değilseniz, ‘’N/A’’ ya da’’None’’ yazıp devam ediniz. Not: Küçük dövmeleri belirtmenize gerek yoktur. Bu dövme olayı biraz tapınaklar ile alakalıdır. Girerken kapatmanızı isteyeceklerdir.
  • Eğitim durumunuzu soran soru. Üniversite mezunları= Graduate, Ortaokul ve lise mezunları=High School, İlkokul mezunları=Primary School. Kişinin herhangi bir eğitimi yok şse: Illiterate’i işaretlemelidir.
  • Bazı insanlarımız, başka ülkeye gidip oradan vatandaşlık alırlar. Doğuştan Türk ve böyle bir durum yok ise, ‘’BY BIRTH’’ seçeneğini tıklayınız.
  • Pasaportun ilk sayfasında en altta,resimli bölümde sağ üstte, ve diğer sayfalarda dikine her sayfanın başında yazan numara Gülmeyin lütfen bunu bilmeyenler bile olabiliyor.
  • Issued by=Pasaportu veren makam. Örn: Kadıköy-İstanbul böyle yazma! Kadıköy-Istanbul olarak yaz lütfen.
  • Pasaportun düzenleme tarihi (resimli sayfada)
  • Pasaportun geçerlilik tarihi(Yine resimli sayfa) Bunları lütfen çok dikkatli giriniz.
  • Any other valid; ile başlayan sorumuza, Başka pasaportu olan vatandaşlarımız cevap verecektir. Yok ise no ve en alttaki SAVE AND CONTINUE tıklayıp devam ediyoruz.
  • Başvuru yapan kişinin açık adresi.
  • Sokak, Ev, No
  • Şehir,Kasaba,Köy adı
  • Bulunduğu bölgenin adı. Örneğin: ISTANBUL, BEYOGLU
  • ÜLKE ADI
  • POSTA KODU (mahalle adı ile google aratıp bulabilirsiniz.)
  • Phone no (0090212… şeklinde yazınız. Yok ise boş bırakınız.)
  • Mobile no (00900532… şeklinde yazınız.)
  • Kalıcı adres, eğer aynı ise küçük kutucuğu işaretleyiniz otomatik aynı bilgiler geçiyor. örneğin: öğrenci olarak İstanbul da yaşıyorsun ama asıl adresin yani ikametgahın İzmir’de. O zaman İzmir deki adresi yazacaksın.
  • Family, aile bireyleri hakkında ki detaylar. Baba adı, Ülkesi,önceden vatandaşlığı olduğu bir ülke var ise previous yazan kısma tıklayıp ülkeyi seçiniz. Daha sonra doğduğu yer pasaportunda yazan ülke. Diğer kutucukta aynısı Anneniz için yapınız.
  • Evliysen, Married eğer bekar isen Single seçeneğini seçiniz devam edelim.
  • Were your grandfather ile başlayan soru için, eğer anneannesi dede, babaanneden Pakistan ya da Pakistan tarafından tutulan Pakistan-Hindistan arasında kalan ve paylaşılamayan Kaşmir ya da bazı sınır bölgelerinden bahsediliyor.Böyle bir duru var ise Yes deyip, aşağıda ki küçük kutucuğa nedenini bildiriniz. Aksi halde No cevabını veriniz.
  • Bu kutucukta iş bilgilerinizi giriniz. Genel olarak öğrenciler Student, İşssizler Un-employed, kendi ara ara çalışanlar vb –un official yazabilirler. Diğerlerinin zaten bildiğini düşünüyorum.
  • ŞİRKET ADI
  • Designation- tahsin,atama, var ise yazınız.
  • Telefon (telefon yazarken örneğin: 0090532…. Şeklinde yazınız ayrıca sabit hat için yine 0090212… şeklinde yazınız.)
  • Previous- yani bir önceki işiniz ve bilgileri.
  • Asker ve Polisler için, No deyip devam ediniz. Ardından sayfa sonuna geldik SAVE AND CONTINUE
  • Bu bölümde hep beraber vize detaylarını dolduracağız.
  • Places Likely, ile başlayan bölüme;Hindistan da tahmini gitmeyi planladığınız şehirleri yazınız. Aralara virgül koyunuz.
  • Burada talep ettiğiniz vize süresini yazınız. Tabi ki ay cinsinden. Hindistan genelde turistik vize için 3 ay verir. Genel olarak 3 işaretlenir ama size geziniz ile ilgili uçak rezervasyonunuza bağlı olarak değişir.
  • NO OF ENTREES, işte en can alıcı yer burada vize tipiniz. Single, Triple,Double, Multiple olarak ayrılır. Üstüne basa basa özellikle belirtiyorum. Eğer Hindistan’dan Nepal’e gitmeyi planlıyorsanız. Double ya da Triple seçiniz. Nepal 3 tarafı Hindistan, kuzeyi Çin ile kapalı bir ülke bu yüzden tekrar Hindistan’a geriye dönmeniz gerekecektir. (Tabi Nepal’den başka bir ülkeye direk biletiniz yok ise). Bu sebepten dolayı aman single seçmeyin sonra çok başı yanan sırf bu yüzden Nepal’e gidemeyen arkadaşlarım oldu. BKNZ; Ben! Ayrıca, hava limanında gidiş dönüş uçak bileti ya da herhangi br şekilde Hindistan’dan ayrılacağınız bir taşıta (otobüs,tren,uçak) ait numara görmek istiyorlar. Ben ‘’Emirates den tek yönlü uçuş almıştım. Hava limanı çalışanları dönüş bileti olmadığı için sınırdan geriye döndürüle bilirsiniz demişlerdi. Tavsiyem, ne zaman döneceğiniz belli değil ise 2,3 ay sonrasına Thy den rezarvasyon yapıp çıktısını yanınızda taşımanızdır.
  • Tourism-Ziyaret etme amacımızı seçtik
  • Tahmin ettiğiniz varış tarihini seçiniz
  • Port of Arrival, kısmına Hindistan’a nereden girecekseniz oranın adını öğrenip yazınız. Örneğin: Mumbai Hava limanı, ya da herhangi bir hava limanın tam adı. Karadan girmeyi planlıyorsanız. Konsoloslukta, bir dilekçe doldurunuz. Neden ve ne amaç ile oradan girmek istediğinizi yazıp yetkili kişiye veriniz.
  • Expected Port of Exit, genelde dönüş uçuşu nereden yapılacak ise oradan yapılır. Geze geze dolaşan insanlar için örneği: Bangladeşe geçmek istiyor. Orada ki sınır kapısının adı yazılır.
  • ‘’Previous Visa’’ önceden vize alanlar zaten ne yapması gerektiğini biliyor.
  • Other Information, Diğer bilgiler kısmına, daha önce son 10 yıl içinde ziyaret ettiğiniz ülkelerin adını yazınız.
  • SAAARC (Güney Asya Toplulukları Bölge Birlikleri) daha önce Afganistan, Bangladeş, Bhutan,Sri Lanka, Pakistan,Maldivler,Nepal’ e giriş yapmış kardeşlerimizin doldurması gereken bir yerdir.
  • Reference burada Reference move in India ve Reference in Turkey kısımlarına referans kişisini yazacaksınız. Bu kişi, eşiniz,dostunuz,arkadaşınız olabilir. Referans name in India kısmına;-Turkish Embassy yazınız.Adrese;’’ 50-N, Nyaya Marg Chanakyapari,New’’ yazınız tel no ; +91 11 2688 9055 dir.
  • ‘’Confirm Details’’ sayfasına yani son adımınıza geleceksiniz.Burada ilk dikkat etmeniz gereken yer ‘’Modify/Edit’’ kısmından yanlış yaptığını düşündüğünüz bir bilgi var ise düzeltiniz. Daha sonra sayfada ‘’Please Note Down’’ ile başlayan yeri not alın sonra ‘’verified and continue’’ kısmına tıklayınız.
  • ‘’Date and Time Allowment to Application’’ sayfasında ki ‘’Application ID ‘yi not alınız. Daha sonra sayfanın en altında ki tarih kısmından randevu tarihinizi seçiniz. Otomatik olarak PDF dosyası inecektir. Bu tam olarak başvuru formunuz. En son ‘’Confirm’’ e tıklayıp işlemi bitireceksiniz. PDF dosyasının çıktısını alıp 2 resimden 1 tanesini oraya düzgün bir biçimde yapıştırınız. Şu meşhur başvuru formunuz artık hazırdır.
Hindistan Konsolosluğu nerededir?
Cumhuriyet Caddesi. No. 42/ Kat 6.
Dörtler apt. Elmadağ 34367,İstanbul.
(Mecidiyeköy’den başlayıp, Taksim meydanına kadar giden caddeye Cumhuriyet caddesi denir. Orada en bilindik yer köşede bulunan divan otelidir. Divan otelinin önünden, sorarak Mecidiyeköy yönüne doğru yürürken ilk kırmızı ışıkta sağda kalan Garanti bankasının üzerinde ki bina, Hindistan Konsolosluğunun yer aldığı binadır.
Tel no: +90(212) 296 21 31
Ankara
Çankaya mh. 06680
Tel no:+90 (0312) 438 21 95